Szigeti Szabolcs: „Nagyon várjuk, hogy kinyíljanak a kapuk”

photo

A járvány okozta nehéz időszakban a túlélésről, az összefogásról és a reményekkel teli jövőről beszélgettünk Szigeti Szabolccsal, a társaság ügyvezető igazgatójával.

A 2020-as évre visszatekintve, kinek volt nehezebb dolga, a játékosoknak vagy a klubvezetőnek?

Sz.Sz.: - Ha röviden válaszolnék akkor mindenkinek a saját szemszögéből. Most mégis magam felé hajlik a kezem.
A magyar embernek soha semmi nem jó. Mindenhez ért, és akkor boldog, ha kritizálhat, ha bánthat, örül a kudarcodnak. 2020-ban mindezekkel szembenézve egyszerre kellett biztosítani a működési hátteret, anyagi és szakmai feltételeket, úgy, hogy a járványügyi előírásoknak megfeleljünk, mindenki egészséges maradjon, az alkalmazottak megtarthassák a munkájukat, életben maradjon a szakosztály. Kollégáimnak, a sportközpont munkatársainak, önkormányzatnak, néhány barátnak, családomnak, névszponzorunknak köszönhetően sikerült kezelni a helyzetet. De el kell ismerni nagy ütést kaptam, és át kellett értékelni sok mindent. Nehéz volt a döntésem...
Ennek ellenére igyekeztünk úgy dolgozni, hogy mindebből a játékosok, a sportoló gyerekek, szülők ne érezzenek semmit.
Ezért volt szerintem 2020 nehezebb a klubvezetőnek, mint a játékosnak. De ez a dolgunk, ezért vállaltuk munkatársaimmal.
2021 a játékosnak lesz nehezebb, hiszen hetente két mérkőzés vár rájuk, és ki tudja mikor tud szeretteihez hazamenni majd.
Fontos ugyanakkor kimondani, hogy nálunk sokkal rosszabb helyzetben lévő családok, munkahelyek vannak most. Mi pedig megpróbáljuk elfelejtetni velük a gondokat. És sok győzelemmel megajándékozni kitartó, fantasztikus szurkolóinkat, akik önzetlenül ajánlottak fel anyagi támogatást, egyéb segítséget a COVID karantén alatt, és az újrainduláskor. Megfogalmazhatatlanul jól esett az összefogás. Óriási segítség volt ez októberben!
Hogyan lehetne kifejezni a mostani állapotot, ami a bajnokságban zajlik?

Sz.Sz.: - Kőmíves Kelemen munkáját idézve, amit felépítettünk estére, reggelre leomlott. Amit felépítettünk reggelre estére leomlott. A klubvezetőknek át kell értékelni a gondolataikat, hozzáállásukat. Áldozatokat kell hozni, hogy teljesen befejezzük a bajnokságot. Közös érdeke ez a sportágnak.

Éles József szerint idén el kellene felejteni a kiesés kérdését, akár ificsapatokkal, a menetrend szerint lejátszani a bajnokságot. Mit szólsz ehhez a felvetéshez?

Sz.Sz.: - Hetente felmerül ez a kérdés, javaslat. Ugyanannyi szól ellene, mint mellette. Biztos, hogy továbbra is élő javaslat lesz. A tavasz fogja meghozni a megoldást, most jelen helyzetben lesz kieső.

A táblázat közepén állunk. Sok vagy kevés a 7 pont? Mit lehetett leszűrni az eddigiekből?

Sz.Sz.: - Erre egyszerű a válasz. Szerintem kevés. Sajnos elvesztettünk néhány pontot, amit vissza kell szereznünk. Mivel van, aki 5, és van, aki 12 meccset játszott, így leszűrni semmit nem lehet. Saját utunkat kell járni és gyűjteni a pontokat.

A zuhanyhíradó szerint több klub is nehézségekkel küzd. Milyen állapotok uralkodnak a férfi mezőnyben? Nálunk mi a helyzet?

Sz.Sz.: - Médiában, közösségi oldalakon olvashatjuk, hogy vannak nehéz helyzetben lévő egyesületek.

Mindenkinek nagyon nehéz, hiszen mindent működtetsz, de jóval kevesebb a bevétel.
Nekünk 78 millió forinttal kellett a kiadási oldalt csökkenteni. Sikerült tartozás mentesen zárni az évet, ez jó. Remélem soha nem lesz a 2020-ashoz helyzet többet. Azért tudtuk túlélni, mert időben, még nyár elején léptünk és az önkormányzat, polgármester úr nem fordult el a csapattól. Egy sor intézkedés mellett hitelt kaptunk, csökkentettük a béreket, és öt profi státuszt is megszüntettünk a felnőtt keretben. A meghatározó rutinos játékosok távozását azonban nem sikerült pótolni. Remélem tavasszal sikerül.
Feszített tempó vár tavasszal csapatunkra. Három fronton is érdekeltek vagyunk. (bajnokság, Liga Kupa, Magyar Kupa) Milyen célokat fogalmaztatok meg a csapat előtt ebben a nem igazán tervezhető időszakban?
- Lépésről lépésre kell haladnunk. Első cél a bennmaradás kiharcolása. Második cél a 9. hely elérése. Az anyagi támogatásokat jelentősen befolyásolja a bajnoki helyezés, minél előrébb végez egy csapat, annál több a bevétele. A kupacélokat ilyen sok bajnoki mérkőzés között még nehezebb meghatározni. Jó lenne a Liga Kupában a legjobb négy közé kerülni idén is.
De a legfontosabb, hogy mindenki egészséges legyen, és a szakosztály is megmaradjon!

Mint hozhat 2021?

Sz.Sz.: - Eddig is rengeteg fejlesztési támogatást tudtunk jó szereplésünkkel a városba hozni. Most belátható időn belül kész lesz a szilvási edzőcsarnok. Utánpótlás korosztályaink - több mint 200 gyermek - minden bajnokságban az elsők között szerepelnek, ez tovább fog javulni.
És nagyon-nagyon várjuk azt, hogy kinyíljanak a kapuk és együtt ünnepeljünk szurkolóinkkal. Addig is mindenkinek egészséget, sérülés és COVID mentes időszakot kívánok!